Jak zweryfikować ważność powiadomienia Apple o zagrożeniu?
Otrzymałeś od Apple powiadomienie z groźbą? Dowiedz się, jak odróżnić prawdziwe powiadomienia od fałszywych, aby chronić swoje dane i iPhone'a przed hakerami i oszustwami. Przeczytaj poradnik już teraz!
Najważniejsze rzeczy, które musisz wiedzieć
- Powiadomienia o zagrożeniach ze strony Apple są wysyłane za pośrednictwem powiadomień push na ekranie blokady i w ustawieniach, a także pocztą e-mail z adresu [[email protected]].
- Aby sprawdzić powiadomienie, poszukaj go w Ustawieniach urządzenia i sprawdź panel konta Apple pod adresem account.apple.com.
- Prawdziwe powiadomienia Apple nigdy nie będą Cię prosić o klikanie linków, pobieranie plików ani o podawanie danych uwierzytelniających za pośrednictwem poczty e-mail lub telefonu.
Atakujący zawsze starają się, aby ich ataki wydawały się bardziej wiarygodne, często wykorzystując pilne kwestie bezpieczeństwa, które skłaniają ofiary do szybkiego działania. Dlatego zawsze należy zachować ostrożność w przypadku wiadomości i powiadomień ostrzegających o naruszeniu urządzenia lub konta. Jeśli jednak otrzymasz od Apple ostrzeżenie o oprogramowaniu szpiegującym w powiadomieniu push, jest ono prawdopodobnie uzasadnione i nie należy go ignorować.

System powiadamiania o zagrożeniach firmy Apple został zaprojektowany w celu ostrzegania osób, które padły ofiarą złośliwego oprogramowania szpiegującego, takiego jak Pegasus, które może dyskretnie infekować urządzenia i śledzić wszystkie działania użytkownika. Od 2021 roku firma wysyła te alerty kilka razy w roku. W zdecydowanej większości przypadków osoby te to osoby publiczne, takie jak politycy, dziennikarze i aktywiści, a zatem są one narażone na wysokie ryzyko stania się celem ataku. Oznacza to, że przeciętny użytkownik prawdopodobnie nie otrzyma takiego powiadomienia, dlatego ważne jest, aby zrozumieć, jak ono działa i umieć odróżnić uzasadnione alerty od nieuprawnionych.
Przed podjęciem jakichkolwiek działań sprawdź powiadomienia o zagrożeniach Apple
Według dokumentu wsparcia Apple , powiadomienia o zagrożeniach są teraz wysyłane za pośrednictwem powiadomień push na iPhone'y użytkowników , których dotyczy problem. Alerty te będą wyświetlane na ekranie blokady i w Ustawieniach. Użytkownicy otrzymają również powiadomienie e-mail na adres powiązany z ich kontem Apple, wysłane z adresu [[email protected]]. (Wcześniej Apple wysyłało powiadomienia e-mailem i za pośrednictwem aplikacji Wiadomości). Alerty na ekranie blokady będą wyświetlane z czerwoną ikoną ostrzeżenia i tekstem: „Powiadomienie o zagrożeniu Apple: Apple wykryło atak oprogramowania szpiegującego wymierzone w Twojego iPhone'a. Możesz podjąć działania, aby pomóc chronić swoje dane i urządzenie”.
Jeśli otrzymasz powiadomienie push lub e-mail, który wydaje się pochodzić od Apple, potraktuj to poważnie i sprawdź ustawienia urządzenia oraz panel konta Apple, ponieważ oszuści mogą próbować to wykorzystać, wysyłając fałszywe alerty podszywające się pod Apple. Po przejściu do Ustawień na iPhonie, tuż pod głównym profilem znajdziesz listę „Powiadomienia o zagrożeniach Apple”. Następnie zaloguj się na account.apple.com – u góry strony znajdziesz baner z etykietą „Powiadomienie o zagrożeniach” z linkiem do szczegółowych informacji.
Prawdziwe powiadomienia o zagrożeniach od Apple nigdy nie będą Cię prosić o klikanie linków, pobieranie plików, instalowanie aplikacji ani podawanie danych uwierzytelniających za pośrednictwem poczty e-mail lub telefonu. Jeśli zostaniesz o to poproszony, jest to próba oszustwa. Zachowaj szczególną ostrożność na powiadomienia dotyczące bezpieczeństwa, jeśli nie jesteś użytkownikiem iPhone'a wysokiego ryzyka i istnieje prawdopodobieństwo, że padniesz ofiarą ataku.
Zaleca się jednak, aby użytkownicy, których dotyczy problem, stosowali się do zaleceń Apple w celu ochrony. Może to obejmować włączenie Trybu Blokady, czyli ustawienia zabezpieczeń na poziomie systemu operacyjnego, które znacząco ogranicza funkcje iPhone'a, uniemożliwiając dostęp do urządzenia osobom niepowołanym. W przypadku otrzymania od Apple powiadomienia o zagrożeniu, można również skontaktować się z całodobową infolinią Access Now Digital Security Helpline w celu uzyskania pomocy.
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.