Oszczędzaj miejsce na dysku: Profesjonalny trik tej aplikacji do zdjęć, który usprawni zarządzanie pamięcią
Sporo pisaliśmy o funkcji Live Photos firmy Apple w aplikacji Zdjęcia. Niedawno omówiliśmy, jak przekształcić Live Photos w film. Jak zapewne większość z Was wie, Live Photos rejestrują 1.5 sekundy filmu przed i po każdym zdjęciu. To świetny sposób na ponowne przeżywanie cennych chwil bez konieczności nagrywania całego filmu – ale ma to jedną poważną wadę.
Zdjęcia Live Photo zajmują około dwa razy więcej miejsca niż zwykłe zdjęcia. Zwykłe zdjęcie zajmuje około 5 megabajtów (MB), podczas gdy zdjęcie Live Photo zajmuje zazwyczaj około 13 megabajtów (MB) – 5 MB w przypadku zdjęcia i 8 MB w przypadku filmu. Dla porównania, 1 gigabajt (GB) to 1,024 megabajty (MB). Minimalna pojemność pamięci w nowszych iPhone'ach to 128 GB. Większość z nas ma tysiące zdjęć. Jeśli te zdjęcia są „na żywo”, zajmują ogromną ilość miejsca.
Włączanie i wyłączanie Live Photos jest proste. Jeśli tak jak ja masz wrażenie, że Live Photos zawsze wracają do pozycji włączonej, to dlatego, że tak się dzieje. Aplikacja Aparat z czasem wraca do trybu domyślnego po włączeniu Live Photos. Jeśli z czasem przeoczysz tę obserwację, będzie to miało swoje konsekwencje.
Zazwyczaj wybieram iPhone'a z mniejszą pojemnością, aby zaoszczędzić trochę pieniędzy i korzystam z iCloud do przechowywania większości danych. To frustrujące, gdy uświadamiam sobie, że przez miesiące przypadkowo robiłem zdjęcia Live Photos, mimo że tego nie chciałem. Oto jak tymczasowo włączać i wyłączać Live Photos, a także jak trwale wyłączyć tę funkcję. Poruszaliśmy ten temat około rok temu, ale warto o nim wspomnieć ponownie, zwłaszcza w obliczu potencjalnego znacznego wzrostu cen iPhone'ów. Czas, pieniądze i miejsce na dane są cenne.
Aby włączyć lub wyłączyć Live Photos, otwórz aplikację Aparat na iPhonie i dotknij ikony Live Photos w prawym górnym rogu ekranu. Jeśli włączasz, na ekranie pojawi się na kilka sekund żółty wskaźnik LIVE. Podobnie, jeśli wyłączasz, na chwilę pojawi się białe pole LIVE OFF . Sprawdź swoją aplikację Aparat. Myślę, że wielu z nas nie wie, czy Live Photos jest aktualnie włączone, czy nie!
Jeśli chcesz na stałe włączyć lub wyłączyć funkcję Live Photos bez konieczności ponownego włączania aplikacji Aparat, wykonaj następujące czynności:
- Otwórz aplikację Ustawienia
- Znajdź Aparat fotograficzny
- Wybierać Zachowaj ustawienia.
- Przewiń w dół do obraz na żywo W zależności od preferencji, przestaw przycisk na pozycję włączoną lub wyłączoną.
To bardzo proste. Nadal możesz tymczasowo włączać i wyłączać Live Photos z poziomu aplikacji, niezależnie od tego, czy zachowasz to ustawienie, czy nie.
Jeśli martwisz się o zużycie miejsca na dysku, rozważ wyłączenie funkcji Live Photos. Jeśli mniej martwisz się o miejsce na dysku, a bardziej o wspomnienia, włączaj lub wyłączaj tę funkcję w samej aplikacji, a nie w menu ustawień. Mamy nadzieję, że to małe przypomnienie pomoże Ci zaoszczędzić sporo miejsca na dysku lub przypomni Ci o tym, aby spojrzeć na ikonę i upewnić się, że każde zdjęcie jest celowe!
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.