Jak usunąć użytkownika na komputerze Mac w dwóch prostych krokach
główne punkty
- Aby usunąć konto użytkownika w systemie macOS, możesz skorzystać z Ustawień systemowych w interfejsie graficznym lub Terminala w przypadku operacji wiersza poleceń.
- W Ustawieniach systemu możesz uzyskać dostęp do „Użytkownicy i grupy”, aby usunąć określone konto użytkownika po uwierzytelnieniu, a także skorzystać z opcji zapisania lub usunięcia plików użytkownika.
- W terminalu możesz wyświetlić listę użytkowników za pomocą polecenia „/usr/bin/dscl . -list /Users” i usunąć konkretnego użytkownika za pomocą polecenia „sudo /usr/bin/dscl . -delete /Users/[username]”.
Jeśli masz nieużywane konto na urządzeniu z systemem macOS, możesz je usunąć, choć zarządzanie danymi użytkownika i uprawnieniami może wydawać się skomplikowane. Konto użytkownika określa indywidualne ustawienia i preferencje oraz jest niezbędne do zalogowania się.
Metoda 1: Ustawienia systemowe
Najprostszym i najbardziej oczywistym sposobem jest skorzystanie z Ustawień systemowych . Zapewniają one graficzny interfejs użytkownika i jeśli nie znasz podstaw działania kont użytkowników, zaleca się nie eksperymentować z inną metodą i zamiast niej skorzystać z tej.
Krok 1: Dostęp do elementów sterujących użytkownika w Ustawieniach systemowych
Pierwszym krokiem jest dostęp do strony kontroli użytkownika, gdzie znajdziesz szczegóły wszystkich kont powiązanych z urządzeniem. Aby to zrobić,
- Iść do Konfiguracja systemu (lub Preferencje systemu (W starszych wersjach systemu macOS).
- Na pasku bocznym przewiń, aby znaleźć „Użytkownicy i grupyi kliknij na to.
Krok 2: Usuń konto użytkownika
Po otwarciu sekcji Użytkownicy i grupy zobaczysz listę kont użytkowników, z których każde ma inne uprawnienia (takie jak Administrator , Standard lub Gość ). Pamiętaj, że aby usunąć jakiekolwiek konto w systemie, musisz zalogować się na konto administratora.
- Kliknij na użytkownika Które chcesz usunąć.
- Szukać Mała ikona „Informacje” (i) Kliknij na niego po prawej stronie.
- Tutaj ci się to wyświetli Lista opcji Aby zmienić nazwę użytkownika, hasło lub typ konta.
- W lewym dolnym rogu tego okna dialogowego kliknij „Usuń użytkownika".
- Teraz zostaniesz zapytany Zweryfikuj swoje obecne kontoNa tym etapie funkcja Touch ID jest niedostępna; zamiast tego należy wprowadzić hasło. W wyświetlonym oknie dialogowym wprowadź hasło i kliknij „odblokować".
- Następnie pojawi się okno dialogowe z pytaniem, czy chcesz zapisać pliki z usuniętego konta na obrazie dysku. Możesz również usunąć cały główny folder użytkownika. Wybierz odpowiednią opcję i kliknij „Usuń użytkownika".
Druga metoda: Terminal
Druga metoda polega na użyciu Terminala do usunięcia konta użytkownika w systemie macOS. Terminal udostępnia interfejs wiersza poleceń (CLI) ułatwiający pracę i komunikację z programami systemowymi.
Krok 1: Uzyskaj dostęp do listy użytkowników na swoim komputerze Mac
Aby wyświetlić łączną liczbę użytkowników na komputerze Mac, uruchom poniższe polecenie w Terminalu . Możesz je otworzyć, wyszukując je w wyszukiwarce Spotlight (dostępnej po naciśnięciu Command + Spacja) lub korzystając z Launchpada i wyszukując hasło „ Terminal ”.
Aby wyświetlić listę wszystkich użytkowników na komputerze Mac, użyj poniższego polecenia.
/usr/bin/dscl . -list /Users
Krok 2: Usuń konto użytkownika
Po wpisaniu polecenia, aby wyświetlić listę wszystkich użytkowników na komputerze Mac, zobaczysz ogromną listę środowisk i uprawnień. Zignoruj je i przewiń w dół, gdzie znajdziesz nazwę użytkownika swojego konta.
Podaj nazwę użytkownika, a następnie uruchom poniższe polecenie w terminalu, aby usunąć wskazane konto.
sudo /usr/bin/dscl . -delete /Users/[username]
Po wpisaniu tego polecenia, Terminal poprosi Cię o uwierzytelnienie Twojego bieżącego konta. Po wykonaniu tej czynności wybrane konto zostanie automatycznie usunięte. Jeśli widzisz nazwę swojego bieżącego konta, proces jest zakończony.
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.