Jak chronić swoją prywatność podczas udostępniania rozmów w ChatGPT – porady i wskazówki, jak zadbać o bezpieczeństwo swoich informacji

ChatGPT może być kopalnią przydatnych informacji, a czasami możesz potrzebować, aby inni korzystali z Twoich rozmów. OpenAI , firma, która opracowała ChatGPT, umożliwia to, umożliwiając udostępnianie rozmów za pośrednictwem publicznego linku.

Przewodnik Toma: Jak chronić swoją prywatność podczas udostępniania rozmów w ChatGPT – porady i wskazówki, jak zadbać o bezpieczeństwo swoich informacji

To zdecydowanie przydatna funkcja. Możesz na przykład chcieć udostępnić swoje badania lub wyjaśnienie popularnego problemu – i jest ona bardzo prosta w obsłudze. Jednocześnie ważne jest, aby dokładnie zrozumieć, co oznacza udostępnianie: udzielasz pełnego dostępu obu stronom rozmowy.

Przynajmniej upewnij się, że nie ujawniasz żadnych prywatnych informacji ani nie pozwalasz innym zobaczyć niczego, co mogłoby Cię zawstydzić. Pamiętaj też, że tworzysz link publiczny i każdy, kto ma do niego dostęp, może oglądać Twoją rozmowę.

Sytuacja poprawiła się jednak w sierpniu 2025 roku, kiedy Google na krótko zindeksowało linki do czatów publicznych, zanim OpenAI wycofało tę funkcję . Przyjrzyjmy się, jak udostępniać i zarządzać konwersacją ChatGPT.

1. Udostępnij czat

Jak udostępniać i zarządzać czatami ChatGPT, aby zapewnić prywatność

Jeśli rozmawiałeś z ChatGPT i uważasz, że ktoś inny mógłby skorzystać z Twojej wiedzy, możesz podzielić się nią z innymi.

W przeglądarce wybierz przycisk „Udostępnij” .

W prawym górnym rogu okna przeglądarki.

W aplikacji ChatGPT kliknij ikonę z trzema kropkami w prawym górnym rogu, a następnie wybierz opcję „Udostępnij”.

2. Utwórz link

Jak udostępniać i zarządzać czatami ChatGPT, aby zapewnić prywatność

Link jest generowany automatycznie, więc nie musisz nic więcej robić. Może się to wydawać nieco dziwne, zwłaszcza gdy widzisz opcję „Utwórz link” lub „Udostępnij link”, w zależności od metody.

Warto o tym pamiętać, ponieważ nawet jeśli ostatecznie zdecydujesz się nie udostępniać rozmowy, link nadal będzie istniał.

3. Użyj linku

Jak udostępniać i zarządzać rozmowami w ChatGPT, aby zapewnić prywatność

W aplikacji dotknij opcji „Udostępnij łącze” i wybierz sposób udostępnienia – możesz dotknąć opcji „Kopiuj” , aby uzyskać gotowy adres URL do wklejenia w innym miejscu, ale możesz też na przykład dotknąć aplikacji do przesyłania wiadomości, poczty e-mail itp.

4. Zarządzaj swoimi linkami

Jak udostępniać i zarządzać rozmowami w ChatGPT, aby zapewnić prywatność

Link jest publiczny. Nie będzie już indeksowany przez wyszukiwarki, więc nie będzie widoczny w Google, ale może być przekazywany między użytkownikami.

Można jednak odciąć publiczny link do konwersacji, ale w tym celu trzeba skorzystać z wersji ChatGPT dostępnej w przeglądarce .

Kliknij nazwę swojego konta, którą znajdziesz na dole lewego paska bocznego, a następnie wybierz opcję Kontrola danych.

Teraz kliknij Zarządzaj obok Udostępnionych łączy.

5. Usuń link

Jak udostępniać i zarządzać czatami ChatGPT, aby zapewnić prywatność

Aby usunąć link, kliknij ikonę kosza obok niego. Zostanie on usunięty z listy, a korzystanie z udostępnionego linku spowoduje błąd „404 Not Found”.

Ale uważaj! Jeśli ktoś zaimportuje rozmowę do historii czatu, nadal będzie mógł ją wyświetlić. Pamiętaj, aby nie umieszczać poufnych informacji.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.