Naprawianie problemu z zapisywaniem zrzutów ekranu w folderze ze zdjęciami

System Windows zazwyczaj zapisuje zrzuty ekranu w folderze. Obrazy > Zrzuty ekranu Poprzez zdefiniowaną ścieżkę dziennika. Jeśli نقل Ta ścieżka, albo Zablokował to, أو PrzekierowywaniePrzechwytywanie nadal następuje, ale plik nie jest tworzony w oczekiwanej lokalizacji. W większości przypadków dzieje się tak, gdy Zmień domyślny katalog zapisu, أو OneDrive zarządza folderem, أو System Windows nie ma uprawnień do zapisu pliku..

Ważny: klucz Print Screen samotność Nie zapisuj Zrób zrzut ekranu jako plik. Po prostu skopiuj obraz do schowka, który następnie możesz ręcznie wkleić do aplikacji takich jak Paint czy Word. Aby automatycznie zapisać plik, użyj Okna + ekran wydrukuObraz zostanie zapisany w folderze. Zdjęcia Zrzuty ekranuZamiast tego naciskaj dalej Windows + Shift + S. Aby otworzyć narzędzie Wycinanie, które umożliwia przechwycenie dowolnej części ekranu i ręczne zapisanie jej.

1. Wyłącz automatyczne zapisywanie zrzutów ekranu w usłudze OneDrive

Gdy automatyczne zapisywanie zrzutów ekranu w usłudze OneDrive jest włączone, system Windows przekierowuje zrzuty ekranu z lokalnego folderu PicturesScreenshots do usługi OneDrive . Zrzut ekranu jest nadal tworzony, ale ścieżka zapisu ulega zmianie, co może sprawiać wrażenie, że nic nie zostało zapisane. Wyłączenie tego ustawienia przywraca domyślną lokalizację lokalną.

Uwaga: Jeśli wolisz, aby automatyczne zapisywanie było włączone, zrzuty ekranu będą przechowywane w folderze OneDrivePicturesScreenshots . Możesz przypiąć ten folder, aby uzyskać do niego szybszy dostęp.

  1. Kliknij prawym przyciskiem myszy Ikona OneDrive Na pasku zadań wybierz przycisk Ustawienia.
  2. Przejdź do sekcji Synchronizacja i kopia zapasowa I anuluj wybór Zapisuję zrzuty ekranu na OneDrive.

2. Włącz funkcję automatycznego zapisywania w Narzędziu Wycinanie

Włączenie automatycznego zapisywania w Narzędziu Wycinanie wymusza na systemie Windows korzystanie z dedykowanego systemu zapisywania Narzędzia Wycinanie zamiast domyślnej ścieżki historii. Pomaga to ominąć wszelkie wyłączone lub przekierowane ustawienia folderów i gwarantuje, że każdy zrzut ekranu jest zapisywany bezpośrednio w folderze Obrazy > Zrzuty ekranu, bez konieczności używania skrótu Win+PrtScn.

  1. Szukać Narzędzie Wycinanie Korzystając z paska wyszukiwania systemu Windows.
  2. W narzędziu Wycinanie kliknij Trzy poziome kropki I wybierz Ustawienia.
  3. Włączyć Automatycznie zapisuj oryginalne zrzuty ekranu Wybierz lokalizację, w której chcesz zapisać plik.
  4. Spróbuj wykonać kolejny zrzut ekranu, aby upewnić się, że obrazy zostały zapisane prawidłowo.

3. Zmień domyślną ścieżkę zapisu zrzutów ekranu (tylko dla zaawansowanych użytkowników)

Uwaga: Ta metoda wymaga modyfikacji rejestru. Jest bezpieczna, jeśli zostanie zastosowana prawidłowo, ale błędy mogą spowodować nieoczekiwane zachowanie systemu. Postępuj ostrożnie lub utwórz kopię zapasową rejestru przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian.

Poprzez ręczne ustawienie prawidłowej ścieżki dostępu w Edytorze rejestru możesz wymusić na systemie Windows zapisywanie zrzutów ekranu w preferowanej lokalizacji, omijając wszelkie uszkodzone lub błędnie umieszczone ścieżki domyślne.

  1. otwarty regedit A potem przeszedł do:
    HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerUser Foldery powłoki
  2. Zmień wartość {B7BEDE81-DF94-4682-A7D8-57A52620B86F} Ustaw ścieżkę do folderu, w którym chcesz zapisać zrzuty ekranu. Edytuj ścieżkę zapisu zrzutów ekranu w Edytorze rejestru
  3. Uruchom ponownie system Windows, aby zastosować zmiany.

Jeśli żadne z powyższych rozwiązań nie pomoże, problem prawdopodobnie wiąże się z poważniejszymi uszkodzeniami systemu lub błędnym przypisaniem folderów powłoki.

W takich przypadkach użycie niezawodnego narzędzia innej firmy do tworzenia zrzutów ekranu może pomóc obejść problem i kontynuować normalne zapisywanie zrzutów ekranu.

Jeśli problem nadal występuje, najpewniejszym sposobem na pełne przywrócenie domyślnego sposobu tworzenia zrzutów ekranu jest przeprowadzenie czystej ponownej instalacji systemu Windows .

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.